Teknologia

KaupunkiAppiksen hyödyt kaupungin tai kunnan asukkaille ja matkailijoille

Hion

KaupunkiAppiksen suurin hyöty kaupungin asukkaille ja matkailijoille on kaupungin palveluiden ja niistä saatavan tiedon löydettävyys. Koska tarjottava sovellus on maksuton ja ladattavissa sekä Android- että iOS-puhelimille, asukkaiden ja matkailijoiden on helppo ladata se puhelimeensa ja myös sovelluksen käyttöönotto on vaivatonta. Monipuolisen aloitusnäkymän kautta käyttäjä pääsee nopeasti käsiksi palveluiden lisäksi muun muassa reittioppaaseen, tapahtumiin ja tärkeisiin tiedotteisiin.

Kaupungin tärkeimmät palvelut helposti saatavilla

Kuten edellisessä KaupunkiAppis-artikkelissa kirjoitin, yhdellä toimivalla mobiilisovelluksella kaupungin asukkaat ja matkailijat voidaan sitouttaa käyttämään sekä kaupungin että paikallisten yritysten palveluita. Tämä tuo hyötyjä kaikille. Ennen kaikkea sovelluksen käyttäjät hyötyvät tiedon, palveluiden ja muun muassa paikallisten yritysten etujen löydettävyydestä yhdestä kätevästä digitaalisesta palvelusta.

Sovelluksen käyttäjät ovatkin tärkein lähtökohta, kun suunnitellaan ja toteutetaan uutta KaupunkiAppiksen-tapaista palvelua. Kun kyseessä on laajoja massoja tavoittava palvelu, käyttäjille on tarjottava helppokäyttöisyyttä, vaivattomuutta ja lisäarvoa monella eri tavalla. Esimerkiksi Tampereen KaupunkiAppis Tampere.Finland-mobiilisovellus tarjoaa käyttäjilleen muun muassa:

Mitä hyötyä kaupunkisovelluksesta voi olla joka päiväisessä käytössä?

Yllä olevasta listauksesta saakin poimittua oivan käyttötapausesimerkin, jossa käyttäjä tulee kaupungin keskustaan joko julkisella kulkupelillä tai omalla autolla käydäkseen tapahtumakalenterista valitsemassaan tapahtumassa. Sen jälkeen hän voi valita sopivan ravintolaedun paikallisten yritysten etupassista ja jatkaa nautinnollisen päivän viettoa kaupungissa ravintolaillallisen merkeissä. Kaikesta tästä tekee huomattavasti vaivattomampaa, kun puhelimesta löytyy kaikki palvelut yhdestä toimivasta sovelluksesta.

Vaikuttamisen toiminnallisuus helpottaa päätöksentekoon osallistumista

Edellä mainittuun vetovoimaisuuteen ja kaupungissa viihtyvyyteen vaikuttavan esimerkin lisäksi KaupunkiAppis antaa käyttäjilleen tehokkaan tavan vaikuttaa kaupungin asioihin. Paikkatietoon sidotun palautteen antaminen voi olla monille tärkeä toiminnallisuus, kun eri puolilla kaupunkia liikkuessa huomaa vaikkapa liikkumista häiritseviä tekijöitä. Ainakin itselle siitä tulee turvallinen fiilis, kun tiedän helposti lähestyttävän tavan ilmoittaa kaupungille esim. autotiessä olevasta syvästä kuopasta, joka voi rikkoa auton renkaan tai olla muuten vaaraksi.

Kesäkuussa 2019 toimitusjohtajamme Tuomas Kumpula kommentoi Ite Wikin artikkelissa seuraavasti: ”Kaupunkilaisten osallistaminen päätöksentekoon helpottuu, kun appikseen tulee mahdollisuus kyselyjen kautta ottaa kantaa kaupungin asioihin.”  Tuo kyselytoiminnallisuus KaupunkiAppiksesta tänä päivänä löytyy jo ja suosittelemmekin mahdollisimman monen kaupungin sen hyödyntämistä ja kokeiluun ottamista. Viethän siis vinkkiä kaupunkisi päättäjille KaupunkiAppiksesta ja kätevästä kyselytoiminnallisuudesta.

Liikenneseuranta KaupunkiAppiksessa – esimerkki tosielämästä

Omasta arjesta voisin nostaa esimerkin hyödyllisestä toiminnallisuudesta Tampereen KaupunkiAppiksessa. Lähes aina, kun hipsin kotoa bussipysäkille joko matkalla toimistolle tai muuten vain keskustaan, avaan Tampere.Finland-sovelluksen ja sieltä Joukkoliikenne-osion.

Osiosta löytyy itselleni todella hyödyllinen toiminnallisuus: Liikenneseuranta. Sieltä näen reaaliajassa, missä kohdin reittiä valitsemieni linjojen bussit ovat tulossa ja voin huoletta kävellä omaan tahtiin pysäkille, kun tiedän, kuinka kaukana seuraava bussi tai siis Nysse on tulossa. Ja edellisen artikkelini käyttötapausesimerkin tavoin sovelluksen käyttöä tulee jatkettua usein linja-autossa istuessa esimerkiksi paikallisten yritysten etuja tutkien.

Kirjastokortti aina mukana

Pirkanmaan kirjastojen (PIKI) kirjastokortti on kulkenut Tampere.Finland-sovelluksen käyttäjien mukana jo vuodesta 2019. Pian julkaistavaan Joensuun KaupunkiAppikseen kaavaillaan kirjastokortin lisäksi Hoka-kirjastopalveluiden laajentamista koskemaan myös aineistohakuja, lainauksia, varauksia sekä kirjastojen yhteystietoja. Se toisi jälleen käyttäjille toivottuja lisäominaisuuksia yhteen, monipuoliseen kaupunkisovellukseen, eikä ahkeran kirjastoasiakkaan tarvitsisi ladata kirjastoasiointia varten erillistä sovellusta.

Asukkaita ja matkailijoita hyödyttävät tulevat KaupunkiAppis-toiminnallisuudet

Syksyllä 2021 on kaavailtu julkaistavaksi toiminnallisuus, joka erottelee asukkaan ja matkailijan sisällöt toisistaan. Tällä matkailijoille pyritään tarjoamaan sisältöä viestinnällisesti ja toiminnallisestikin asukkaille tarjottavasta sisällöstä, mikä tuo hyötyjä sovelluksen kertaluontoiseen käyttämiseen matkailijana.

Liikkumisen kannalta loistavat uudistukset tulevat olemaan kaupunkipyörien toiminnallisuus ja autopysäköinnin maksuvyöhykkeet. Näin KaupunkiAppis tarjoaa käyttäjälleen entistä monipuolisemman työkalun liikkumisen sujuvoittamiseksi, eikä hiilijalanjäljen pienentämistä ole unohdettu.

Lataa Tampere.Finland -mobiilisovellus ja kokeile

KaupunkiAppiksen kehitys aloitettiin Tampereen kaupungin kanssa yhteistyössä vuonna 2018 ja ensimmäinen versio Tampere.Finland-sovelluksesta julkaistiin vuoden 2019 alkupuoliskolla. Tänä päivänä sovelluksella on jo yli 80 000 yksittäistä latausta ja käyttäjämäärä kasvaa tasaiseen tahtiin. Olit sitten mistä päin tahansa, lataa sovellus puhelimeesi sovelluskaupasta ja kokeile. Varsinkin, jos vierailet Tampereella, tuo kannattaa tehdä ja kerätä parhaat vinkit Tampereella viihtymiseen sekä hyödyntää paikallisten yritysten tarjoamat edut.

Päivitys 3.6.2021: KaupunkiAppis nyt myös Joensuussa

Tutustu kesällä 2021 julkaistuun Joensuu-sovellukseen. Sovelluksesta löytyvät muun muassa:

  • Kirjastokortti
  • Paikalliset tarjoukset
  • Joukkoliikenne
  • Osallistu ja vaikuta