Teknologia

KaupunkiAppiksen hyödyt kaupungille

Hion

Julkaisimme hiljattain uuden KaupunkiAppis-sovellusalustan, jolla mikä tahansa kaupunki tai kunta voi tarjota toimivan mobiilisovelluksen käyttäjinään sekä kaupungin asukkaat että kaupungissa vierailevat matkailijat. Sovellusalusta mahdollistaa muun muassa kaupungin palveluiden, paikallisten yritysten etujen, joukkoliikenteen ja tapahtumien tarjoamisen käyttäjille yhdessä, toimivassa mobiilisovelluksessa. Lue tästä artikkelista tarkemmin, mitä hyötyjä sovellus voisi tarjota kaupungillesi.

Vetovoimaa ja hyötyä kaupungille

Lähdetään purkamaan KaupunkiAppiksen tuomaa vetovoimahyötyä käyttötapausesimerkin kautta:

 1. Liikkuminen kaupungissa: Käyttäjä ottaa puhelimen taskustaan bussipysäkillä, käynnistää KaupunkiAppiksen ja katsoo Reittioppaasta seuraavan sopivan bussin, jolla matkustaa kaupungin keskustaan hetkeä myöhemmin.
 2. Paikallisten yritysten palvelut: Bussissa käyttäjä voi jatkaa KaupunkiAppiksen käyttöä tutkimalla paikallisten yritysten etuja ja bongata sieltä sopivan, jonka käydä hyödyntämässä keskustassa ollessaan
 3. Tapahtumat ja kulttuuri: Käytyään vaikkapa paikallisessa ravintolassa hyödyntämässä etukupongin ja nauttimassa lounaan käyttäjä voi seuraavaksi etsiä samalle päivälle mielenkiintoista aktiviteettia Tapahtumakalenterista

Edellä mainittu esimerkki on havainnollinen kuvaus siitä, kuinka yhdellä hyvin toimivalla mobiilisovelluksella houkutellaan ja sitoutetaan asukkaita ja turisteja hyödyntämään sekä kaupungin että paikallisten yritysten palveluita. Näin lisätään kaupungin ja paikallisten yritysten vetovoimaisuutta, kun palvelut ovat käyttäjän käden ulottuvilla. Lähes jokaisella meistä on nykyisin taskussaan puhelin, jonka kautta kaupunki voisi tarjota toimivalla mobiilisovelluksella käyttäjälle mukavasti lisäarvoa kaupungissa asumisesta tai vierailusta muun muassa paikallisten yritysten tarjousten tai vaikuttamisen muodossa.

Edellä mainittu esimerkki on havainnollinen kuvaus siitä, kuinka yhdellä hyvin toimivalla mobiilisovelluksella houkutellaan ja sitoutetaan asukkaita ja turisteja hyödyntämään sekä kaupungin että paikallisten yritysten palveluita. Näin lisätään kaupungin ja paikallisten yritysten vetovoimaisuutta, kun palvelut ovat käyttäjän käden ulottuvilla. Lähes jokaisella meistä on nykyisin taskussaan puhelin, jonka kautta kaupunki voisi tarjota toimivalla mobiilisovelluksella käyttäjälle mukavasti lisäarvoa kaupungissa asumisesta tai vierailusta muun muassa paikallisten yritysten tarjousten tai vaikuttamisen muodossa.

Tampereen kaupunki on Suomen vetovoimaisin kaupunki

Tampere on valittu hiljattain vetovoimaisimmaksi kaupungiksi Suomessa kertoo T-Media uutisessaan 17.3.2021. T-Median uutisessa Lauri Lyly toteaa, että 24-vuotiaat ovat suurin ikäluokka Tampereen asukkaiden keskuudessa ja toimivat osaamisen, innovoinnin ja kehityksen kimmokkeena. Lyly myös toteaa, että vetovoimaisuuden edistäminen vaatii muun muassa toimivia palveluita ja investointeja hyvinvoinnin tueksi. KaupunkiAppi-sovellusalustan kehittäminen aloitettiin vuonna 2018 yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa. Kokemuksemme mukaan helmikuussa 2019 julkaistu Tampere.Finland-mobiilisovellus onkin varsin onnistunut investointi hyvinvoinnin tueksi toimivaan palveluun, jolla tavoitellaan muun muassa kaupungin nuoria aikuisia.

Jo yli 80 000 latausta keräänneestä Tampereen KaupunkiAppiksesta löytyy vetovoimaisuustutkimuksessakin mitattuja asioita eli:

 • elinvoima (Tapahtumat ja Nähtävyydet, Kevättä kohti: vinkkejä Tampereella viihtymiseen)
 • yhteisöllisyys (Osallistu ja vaikuta), ympäristö (Pirkanmaan kierrätyspisteet)
 • palvelut (Tampere Tunnetuksi Passi, Joukkoliikenne ja Pirkanmaan kirjastokortti).

Näin Tampereen kaupunki on tuonut sekä asukkaille että turisteille vetovoimaisuutta edistäviä asioita yhteen sovellukseen, joka on kaikkien saatavilla ja vapaasti ladattavissa sovelluskaupoista. Tampereen sovelluksen käyttäjämäärä kasvaa koko ajan, joten sen perusteella oikeita asioita on tehty.

Miten kaupunkisi voisi tarjota yhtä kattavaa palvelua toimivan mobiilisovelluksen muodossa? Ota yhteyttä ja pyydä 30 min esittely!

Osallistaminen sitouttaa käyttäjiä ja tuo kaupungille hyötyjä

KaupunkiAppiksesta löytyy osallistamisen moduuli ja toiminnallisuus, jolla kaupungin tai kunnan asukkaat voidaan aktivoida vaikuttamaan muun muassa asukkaita koskeviin päätöksiin tai elin- ja vetovoimaan liittyviin kysymksiin. Oikein hyödynnettynä osallistamisen kyselyt ja avoin, tarvittaessa sijaintiin sidottu palaute antaa arvokasta tietoa kaupungin päättäjille. Lisäksi asukkaille tarjottu mahdollisuus vaikuttaa helppokäyttöisen sovelluksen kautta sitouttaa heitä käyttämään sovellusta muutenkin. Osallistamisen toiminnallisuus sisältää:

 • kyselyt (luodaan KaupunkiAppiksen admin-verkkosovelluksessa ja näytetään käyttäjille mobiilisovelluksessa)
 • palaute (avoin palaute, jossa palautteen voi sitoa myös sijaintiin ja liittää siihen kuvia)
 • vikailmoitukset (ilmoitus sidotaan sijaintiin sekä vian kohteeseen ja tyyppiin)

Ite Wiki haastatteli 19.6.2019 toimitusjohtajaamme Tuomas Kumpulaa artikkelissaan, jossa Tuomas totesi, että juuri asukkaiden ja kaupungin välinen vuorovaikutus tulee olemaan Kaupunkiappiksen ydinjuttu tulevaisuudessa.

Ihmiset ovat aktivoituneet ilmaisemaan mielipiteitään esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Erilaisten näkökantojen ja fiilisten kerääminen on silti haasteellista, vaikka kaupunki yleensä haluaakin kuunnella asukkaitaan ja saada palautetta

Tuomas Kumpula, 19.6.2021, Ite Wikin artikkelissa

Myöhemmin on tulossa artikkeli, jossa avaamme tarkemmin osallistamisen toiminnallisuutta ja käyttömahdollisuuksia.

Synergiasta hyötyä kaikille kaupungeille ja kunnille

Kuten artikkelista on voinut aiemmin jo käydä ilmi tai tiedät jo entuudestaan, KaupunkiAppis-sovellusta on alunperin alettu kehittämään nimenomaan Tampereen kaupungin kanssa. Olemme yhdessä valinneet linjauksen, että yhteisestä kehityksestä on ja tulee olemaan hyötyä kaikille mukana oleville kaupungeille ja kunnille. Jo tehdyistä asioista ei siis tarvitse maksaa uudestaan, mutta mahdollisia kaupunkikohtaisia räätälöintejä on mahdollista tehdä erikseen suunniteltuna ja toteutettuna.

Kaupunkikohtaisia räätälöintejä voivat olla:

 • kuntakohtainen brändäys
 • mahdolliset uudet integraatiotarpeet
 • kokonaan uudet toiminnallisuudet, joihin yksittäisillä kunnilla on tarvetta

Tampereen kanssa yhteistyö jatkuu kuten tähänkin asti, mutta toukokuussa 2021 julkaistava Joensuun sovellus tuo synergiahyötyjä myös Tampereen suuntaan. Joensuu on selkeästi ilmaissut halunsa kehittää sovellusalustaa osaltaan, eikä vain nauttia ilmaisista hedelmistä, mitä Tampere on tuottanut tähän mennessä. Tässä nähdään yhteiskehittämisen hyötyjä parhaimmillaan.

KaupunkiAppis-sovellusalustan tekninen rakenne ja sen tuomat hyödyt

Sovellusalustan tekninen rakenne on alusta asti kehitetty mahdollisimman modulaariseksi, jotta kaikkia toiminnallisuuksia ei tarvitse kerralla ottaa käyttöön, jos näin ei haluta. Modulaarisuus tekee myös sovelluksen laajentamisesta erittäin kustannustehokasta.

Tulossa olevat toiminnallisuudet ja hyödyt

KaupunkiAppiksen kehitys ei pysähdy ja se vain kiihtyy, mitä enemmän kaupunkeja ja kuntia saadaan mukaan. Sovellukseen on pian tulossa muun muassa seuraavat toiminnalliisuudet:

 • Asukas- ja matkailijaprofiilien sisältöjen eriyttäminen
 • Liikkumisosion uudistus
 • Hiilijalanjälkilaskuri (uudistettu versio)
 • Kirjautuminen

KaupunkiAppista on tähän asti käytetty kirjautumattomana eli anonyyminä käyttäjänä ja näin tulee olemaan myös tulevaisuudessa. Syksyllä 2021 julkaistavan kirjautumisen toiminnallisuus mahdollistaa rekisteröitymistä vaativat toiminnallisuudet, kuten vaikkapa joukkoliikenteen lippujen maksamisen.

Asukas- ja matkailijaprofiilien sisältöjen eriyttämisellä pyritään tarjoamaan matkailijoille viestinnällisesti erilaista sisältöä kuin asukkaille. Matkailijoille voidaan tarjota siis entistä räätälöidympi ja helppokäyttöisempi käyttökokemus vierailun aikana. Bussien aikataulu- ja reittihaku tulee kokemaan isomman uudistuksen alkaen kesästä 2021. Uudistuksen yhteydessä liikkumisosioon tuodaan vaiheittain uuden ratikan reitti- ja aikataulutiedot, kaupunkipyörät ja kaupungin pysäköintialueiden maksuvyöhykkeet.

Kiinnostuitko?

Miten kaupunkisi voisi tarjota yhtä kattavaa palvelua toimivan mobiilisovelluksen muodossa? Ota yhteyttä ja pyydä 30 min esittely!

"*" näyttää pakolliset kentät

Tietosuojaseloste*