Maailman parasta kirjojen verkkokauppaa rakentamassa

WSOY halusi visuaalisesti näyttävän myyntikanavan, jossa olisi oikean kirjakaupan tuntua ja josta olisi helppo ja mukava ostaa. Kirja.fi-verkkokirjakaupan alustaksi valikoitui helposti ylläpidettävä ja skaalautuva Shopify Plus.

Mikä määrittelee Suomen, ehkä jopa maailman parasta verkkokirjakauppaa? Erinomainen käytettävyys ja huolellisesti suunniteltu kirjakauppamainen tunnelma.

WSOY halusi panostaa visuaalisesti houkuttelevaan kirja.fi-myyntikanavaan, joka tarjoaa mahdollisimman miellyttävän ostokokemuksen. Sisältöjen piti olla fiksusti linkitetty toisiinsa, ja teosten helposti löydettävissä. Tarjontaan haluttiin myös syvyyttä eli oheissisältöä haastattelujen, kirjailijaesittelyiden ja podcastien muodossa. Ostokokemus haluttiin mahdollisimman lähelle oikeaa kivijalkakirjakauppaa.

“Kaupassa hyödynnetään kustantamomme vahvuutta sisällöntuottajana. Tulevaisuudessa tulemme järjestämään siellä myös virtuaalisia tapahtumia.”, WSOY:n myyntijohtaja Veli-Pekka Matilainen täydentää.

WSOY on pitkäaikainen yhteistyökumppanimme, jonka kanssa olemme tehneet vuosien varrella useita verkkokauppatoteutuksia. Kirja.fi oli osa laajempaa uudistusprojektia, jossa oli kyse WSOY:n koko digitaalisen läsnäolon parantamisesta.

“Kustantamon oma, vain kirjamyyntiin keskittyvä verkkokauppa, on olennainen osa strategiaamme, sillä sen avulla meillä on mahdollista luoda suora kontakti kuluttajiin ja saada arvokasta dataa, joka hyödyttää myynnin ja markkinoinnin kehittämistä myös muiden jakelukanaviemme kanssa.”, Matilainen taustoittaa.

WSOY luotti osaamiseemme myös nyt, ja otimme haasteen vastaan. Lähdimme rakentamaan maailman parasta verkkokirjakauppaa pilvipohjaiselle Shopify Plus -alustalle. Kirja.fi:n ylläpito ja jatkokehitys on siirtynyt WSOYn uuden kumppanin huomaan.

Kuvituskuva, jossa mallinnus verkkopalvelusta

Aktiiviselle päivittäjälle soveltuva verkkokauppa-alusta

Lähdimme mukaan projektiin suunnittelutoimisto Saariaho ja Järvenpään uudistaman Kirja-brändin sekä verkkokaupan konseptin ja visuaalisen ilmeen pohjalta. Ensimmäiseksi tehtäväksemme tarkentui konseptin kirkastus ja toiminnallinen määrittely.

Muutama workshop myöhemmin olimme selvittäneet, millaisia toiminnallisuuksia ja sisältöjä asiakas kauppaan toivoi, mitä käyttäjäryhmiä ja -tasoja kauppa tulisi tarvitsemaan, miten ostoprosessi ja tuotteiden ostoskoriin lisääminen eri päätelaitteilla tulisi toimimaan ja mitä muita mahdollisuuksia uusi verkkokauppa voisi asiakkaalle avata.

Shopify Plus valikoitui alustaksi useastakin syystä. 

“Vertailimme ennen päätöstä useampaa alustavaihtoehtoa, joista Shopify vastasi parhaiten tarvettamme. Alusta on kauppiaalle helppokäyttöinen ja se skaalautuu tarpeemme mukaan. Meillä tulee jatkossakin olemaan kustantamokohtaisia verkkokauppoja ja Shopify Plus tarjoaa mahdollisuuden hallita montaa verkkokauppaa samalla alustalla.”, perustelee Matilainen.

Shopifyn ylläpito on helppoa ja loogista, ja sen selkeä hallintakäyttöliittymä palvelee erityisen hyvin kauppiasta, joka käyttää ja muokkaa kauppaa päivittäin. Ostaminen on helppoa, ja tilausprosessi on täysin automatisoitu. Jos verkkokauppaa halutaan tulevaisuudessa laajentaa, Shopify Plus skaalautuu joustavasti kasvun mukana.

Helppo tehdä nostoja ja tarkasti mietittyjä listauksia 

Kauppias toivoi, että verkkokaupan sisältöä voisi helposti nostaa erilaisiksi listauksiksi, joten teimme verkkokauppaan räätälöidyt tuotenosto- ja listausosiot. Kirjalistat voi halutessaan asettaa päivittymään myös automaattisesti, mutta sitä kauppias ei halunnut. Miksi?

Koska kirja.fi-verkkokaupassa on valtavasti WSOY:n eri kustantamojen teoksia. Kirjojen ei ole tarkoitus nousta esiin satunnaisessa järjestyksessä, vaan kauppias halusi hallita kirjanostoja itse, omaa asiantuntemustaan hyödyntäen. Käytännössä listaus toimii niin, että kauppias tägää kirjan haluamallaan tavalla, ja järjestelmä hakee tägien perusteella kirjat listoiksi. Kauppias pystyy helposti asettelemaan listan kirjat haluamaansa järjestykseen.

Asiakkaan toivomaa oikean kirjakaupan tuntua vahvistimme moderneilla HTML5- ja CSS-tekniikoilla. Esimerkiksi kirjan sivumäärää mukaileva 3D-kirja tuo verkkokauppaan syvyysvaikutelmaa ja aitoa kirjahyllyfiilistä.

”Työskentely oli ammattimaista. Sain nopeasti vastauksia pohdittaviin asioihin sekä lisäehdotuksia, miten alustaa voitaisiin kehittää. Suosittelen Hionia kumppaniksi vahvan teknisen osaamiseen vuoksi, sillä verkkokaupan kaikkein tärkein edellytys on sen toimivuus. Lisäksi voin antaa suosituksen visuaalisesta suunnittelusta ja ratkaisuiden löytymisestä.”

Pirita Hietalahti, verkkokauppapäällikkö, WSOY

Tuotteet siirtyvät kauppaan automaattisesti asiakkaan järjestelmästä

 Verkkokirjakaupan integraatiot vähensivät asiakkaalta roimasti aikaavievää työtä. Integroimme verkkokauppaan WSOY:n mediapankin, tuotetiedonhallinta- ja logistiikkajärjestelmät, mikä automatisoi ostoprosessin ja minimoi päällekkäisen sisällöntuotannon. Teokset tulevat verkkokauppaan automaattisesti asiakkaan tuotetiedonhallintajärjestelmästä ja heti kun tilaus on maksettu, tilaukset lähtevät toimitukseen suoraan logistiikkakumppanin varastosta.

“Odotukset ylittyivät siinä, miten paljon asioita voitiin automatisoida sekä tehdä muokkauksia teemaan suunnittelun pohjalta.”, korostaa Pirita Hietalahti, WSOY:n verkkokauppapäällikkö.

Integraatiot on toteutettu hyödyntämällä WSOY:n ja Shopifyn järjestelmien tapahtumakutsuja, sekä REST- ja GraphQL -rajapintoja. Tarvittava tiedon käsittely tapahtuu täysin Google Cloud Functions -alustalla irrallaan verkkokaupasta sekä asiakkaan taustajärjestelmistä ja hyödyntää Googlen Pub/Sub-viestintää.

Verkkokaupassa haluttiin myös tuoda esiin kirjailijoita – ja muitakin osaajia, kuten suomentajia ja kuvittajia. Kauppiaan ei tarvitse syöttää tietoa eri kustantamojen kirjailijoista, vaan kirjailijoiden esittelyt tulevat suoraan tuotetiedonhallintajärjestelmästä ja kuvat WSOY:n mediapankista. Kirjailijoiden kasvokuvien automaattisessa rajaamisessa hyödynsimme Google Visionia, kasvojentunnistukseen erikoistunutta tekoälyä.

Yksi suunnittelun tavoitteista oli erinomainen mobiilikäytettävyys, ja teimme minkä lupasimme. Verkkokaupan perussaavutettavuuden varmistimme Shopifyn uusilla teknologioilla, jotka optimoivat kaupan nopeuden ja toimivuuden.

“Yhteistyö on ollut sujuvaa, keskustelevaa ja mutkatonta. Projektitiimi on koostunut luotettavista ammattilaisista. Yhteistyön kautta olemme saaneet tiimin huippuosaajia toteuttamaan käytännössä visiomme tulevaisuuden verkkokirjakaupasta. Voimme luottaa tekniseen osaamiseen ja vankkaan kokemukseen.”

Veli-Pekka Matilainen, myyntijohtaja, WSOY

Teillekin verkkokauppa?

Ota yhteyttä myyntiin niin laitetaan pyörät pyörimään!

"*" näyttää pakolliset kentät

Tietosuojaseloste*