Business Tampere tuo yritystiedot kaikkien saataville

Yritystieto.businesstampere.fi on Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiön, Business Tampere Oy:n, virallinen yritystietohakemisto. Mikä sai Business Tampereen uudistamaan yritystietopalvelun avoimen lähdekoodin päälle räätälöitynä ohjelmistokehitysprojektina ja miten onnistuimme palvelun toteuttamisessa?

Yritystieto kasvun mahdollistajana

Business Tampere edistää investointeja ja tekee seutua tunnetuksi hyvänä paikkana yrittää, kasvaa, tehdä töitä ja kansainvälistyä. Tampereen lisäksi yhtiön omistavat Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi.

Jo kymmenen vuoden ajan yhtiö on auttanut yrityksiä kehittymään tarjoamalla erilaisia palveluita yritysten kehittämiseen yhden katon ja sivuston alla. Business Tampere uskoo tiedon vapaaseen levittämiseen ja sitä kautta uuden kehittämiseen. “Tavoitteena on jakaa omistajakunnille mahdollisimman reaaliaikaista tietoa johtamisen tueksi, edistää investointeja ja houkutella uusia yrityksiä ja osaavaa työvoimaa luomalla paras ympäristö yritystoiminnalle”, Business Tampereen palveluvastaava Noora Vaaraniemi kertoo.

Haasteena tiedon pirstaloituminen

Business Tampereella oli ongelma: sen verkkosivustolla aiemmin ollut yritysrekisteripalvelu oli tullut tiensä päähän. Sen käyttöliittymä oli kömpelö käyttää, eivätkä tiedot päivittyneet reaaliaikaisesti. Business Tampere halusi tarjota mahdollisimman ajantasaisia yritystietoja yksinkertaisella tavalla, mutta tiedot olivat hajallaan ja maksullisina eri palveluissa. Tarvittiin palvelu, josta saisi eri tietolähteistä yhdistetyt yritystiedot mahdollisimman reaaliaikaisesti, yhdestä paikasta.

Palvelua lähdettiin kehittämään Hionin kanssa räätälöidysti kohti tavoitetilaa. “Meillä oli tahtotila saada aikaiseksi palvelu, joka näyttäisi Tampereen kaupunkiseudun elinkeinodataa reaaliaikaisesti, jonka tarve on kasvava. Vanhassa toteutuksessa ei pystytty esim. näyttämään selkeästi, mitkä yritykset kasvavat ja mitkä työllistävät eniten”, Vaaraniemi pohtii.

Yritystiedot saataville avoimen koodin pohjalta

Business Tampereelle oli tärkeää lähteä toteuttamaan palvelua avoimella lähdekoodilla. Julkisena toimijana se haluaa, että voi vapaasti levittää sitä muille toimijoille, jotka voivat halutessaan ottaa palvelun käyttöön sekä kehittää ja rikastaa sitä edelleen. Toimintamalli oli hyvin sopiva molemmille osapuolille: avoimen lähdekoodin kehittäminen on Hionille sydämen asia.

Business Tampere halusi toteuttaa palvelun, joka tarjoaa monipuolisen elinkeinotiedon lisäksi tietoa siitä, millainen markkina-alue Tampereen seutu on ja millaista osaamista täältä löytyy. Tavoitteena oli saada tiedot tarjolle visuaalisessa muodossa, jossa tietoa on helpompi omaksua. Huomattiin, että aiemmin käytössä ollut sapluuna ei toiminut toivotulla tavalla, joten projektissa päädyttiin avaamaan palveluväylä, joka tuo yritystiedot palveluun usean integraation kautta eri lähteistä.

Kommunikaatio ja käyttäjälähtöisyys takaavat projektin onnistumisen

On harvinaista, että projekti sujuu loppuun asti alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Usein projektin edetessä tai viimeistään ensimmäisen version valmistuttua tulee uusia kehitysideoita palveluun. Tämäkään projekti ei tehnyt poikkeusta, vaan palvelun ensimmäinen versio oli vasta lähtölaukaus ja kehitysideoita alkoi muodostua, kun sitä päästiin käyttämään toden teolla. Työn edetessä ensimmäisestä versiosta pidemmälle korostui tiedon esittämisen visuaaliset tarpeet sekä uudet ominaisuudet, kuten kartta- ja paikkatiedot.

Kaikki asiat eivät aina ole asiakkaan tai toteuttajan päätettävissä, vaan voi esimerkiksi viedä aikaa saada yhdistettyä eri lähteistä kerätyt tiedot. Kannattaa siis varautua siihen, että vaikka kaikki olisi suunniteltu viimeisen päälle, viivästyksiä voi silti tulla. “Olemme oppineet projektin aikana, että muun muassa edellä mainituista syistä usean eri rajapinnan saaminen toimimaan keskenään voi viedä yllättävän paljon aikaa”, Vaaraniemi mainitsee.

“Olemme tyytyväisiä joustavuuteen, ja Hionilta löytyy hyvää osaamista. Tällaiset seikat ovat edistäneet yhteistyötä hyvin. Työskentely on sujunut mallikkaasti, ja olemme olleet tyytyväisiä siihen, mitä on saavutettu”, Vaaraniemi tiivistää yritystietopalvelun projektin kulun.

Artikkelikuva: Mirella Mellonmaa

Teillekin jotain tällaista?

Ota yhteyttä niin myyntitiimimme palaa sinulle pikimmiten!

"*" näyttää pakolliset kentät

Tietosuojaseloste*