Suunnittelu

Saavutettavuus ja sen liiketoimintahyödyt

helikock

Yhä suurempi osa sekä kaupallisista, että julkisista palveluista ovat siirtyneet tai siirtymässä digitaalisiksi. Tämä asettaa verkkopalveluiden haltijoille vastuun siitä, ettei osaa käyttäjistä jätetä ulkopuolelle. Sovelluksen tai verkkopalvelun digitaaliseen esteettömyyteen eli saavutettavuuteen panostaminen on jo ihmisten tasavertaisen kohtelun vuoksi tärkeää, mutta tuo myös organisaatiolle hyötyjä.

Ratkaiset ongelmia, joista et tiennyt

Saavutettavuuden parantamiseksi tehdyt ominaisuudet tuotteissa usein ratkaisevat sellaisiakin ongelmia, joita etukäteen ei ole osattu tiedostaa.

  • Esimerkiksi ääniohjatut käyttöliittymät on alun perin tehty käyttäjille, joilla on jokin fyysinen rajoite, mutta niiden käyttökohde on nykyään huomattavasti laajempi (esim Siri, Alexa, Google Assistant).
  • Videoiden tekstitys on alun perin tehty palvelemaan kuulovammaisia, mutta hyödyttää nykyisin kaikkia jotka eivät halua tai voi pitää laitteessaan ääniä päällä katsoessaan videoita.
  • WCAG-standardin kontrastivaatimusten täyttäminen käyttöliittymäelementeille ja tekstille on välttämätöntä heikkonäköisille käyttäjille, mutta se hyödyttää kaikkia jotka käyttävät palveluasi ulkona auringonpaisteessa.

Autat myös itseäsi

Väestö kokonaisuutena ikääntyy erityisesti länsimaissa, ja esimerkiksi ikänäkö, liikuntakyvyn heikkeneminen ja kuulon aleneminen koskettaa meistä lähes jokaista jossain vaiheessa elämäämme. Lisäksi:

  • Alusta asti huomioituna saavutettavuus voi parantaa käyttökokemusta kaikille, mikä vähentää asiakaspalvelusi kuormaa.
  • Laajemmat markkinat: eri tavoin vammaisten ihmisten joukko maailmassa on yli miljardi ihmistä. Panostamalla saavutettavuuteen nyt yritykselläsi voi olla mahdollisuus saada uusia, hyviä asiakkaita aiemmin alipalvelluista käyttäjäryhmistä.
  • Jos saat uuden asiakkaan, jonka tarpeita kilpailijasi ei ole osannut huomioida, positiivinen vaikutus voi heijastua myös hänen lähipiiriinsä.
  • Ihmisten monimuotoisuuden huomioiminen sitoutumalla saavutettavuuteen vahvistaa yrityksesi tai organisaatiosi brändiä.

Lue myös pikavinkit saavutettavan sisällöntuotantoon verkkosivuille tästä.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

"*" näyttää pakolliset kentät

Tietosuojaseloste*