Kulttuuri

Koodia, kokkeja ja kuulumisia OfficeAbroadilta

Hion

Reipas kuukausi on kulunut siitä, kun lento Malagasta laskeutui Helsinki-Vantaalle ja Hion eli entinen Geniem palasi takaisin kotiin Espanjan auringon alta.

Historian viides, upeasti onnistunut, OfficeAbroad on nyt takanapäin. Pitkäjänteinen yhteisöllisyyteen ja työhyvinvointiin tehty investointi kantaa jälleen hedelmää. Kerrataanpa hieman, mitä OfficeAbroad 2019, vuoden suurin panostus yhteisöllisyyteen piti sisällään.

Lyhyt Geniem–Suomi–Geniem-sanasto:

 • OfficeAbroad tai OA = Vuosittainen henkilöstön hyvinvointiin panostava tapahtuma, jolloin toimistomme muuttaa viikoksi ulkomaille
 • PRE–OA = Yhteinen valmistautumispäivä, jolloin suunnitellaan OA:n työt ja tavoitteet
 • Villa = kartanomainen majoittumistila

Selkeällä suunnitelmalla saavutettiin tavoitteet ja mahdollistettiin myös rentoutuminen

OfficeAbroad opetti meille sen, että matkalla tehtäviin töihin tulee valmistautua paremmin, jotta tuottavuus ja innostus säilyvät läpi matkan. Virallinen kick-off järjestettiin toimistolla tällä kertaa jo kaksi viikkoa ennen lähtöä.

PRE-OA piti sisällään tarkkaa tulevien töiden suunnittelua. Jokaisen tehtävänä oli hoitaa kaikki hommat kuntoon niin hyvin, että kun ensimmäinen työpäivä Marbellassa koittaa, voimme hypätä suoraan “syvään päätyyn” ja aloittaa työskentelyn tarkoin laaditun suunnitelman mukaisesti. Oli tärkeää varmistaa myös se, että jokaisella on selkeä kuva siitä, mihin tiimiin kuuluu, mitä yksilöt tekevät ja mitä saavat valmiiksi viikon aikana. Tavoitteet ja visio valmiista työstä luovat pohjan tehokkaalle tiimityöskentelylle.

Vuoden 2019 OfficeAbroadille lähti mukaan viisi henkilöä, joille reissu oli laatuaan ensimmäinen ja 31 henkilöä, joille matka oli jo tuttua huttua. Töitä teimme viitenä päivänä viikossa, ja kaksi vapaapäivää rentouduimme villoilla ja pienemmissä porukoissa seikkaillen pitkin Espanjaa, Gibraltaria ja jopa Marokkoa.

Pikaopas etätyömatkaa suunnitteleville

 • Osallista suunnitteluun koko henkilökunta – kerää palautetta ja ideoita ennen reissua ja tottakai reissun jälkeen.
 • Valmistele matka siten, että kaikki tietävät reissun tavoitteet, aikataulun ja yleiset käytännöt.
 • Mieti kaikki mahdolliset ja mahdottomat kompastuskivet ja taklaa ne jo ennen reissua.
 • Viestintä on kaiken A ja O – infoa mieluummin liikaa kuin liian vähän.
 • Ota huomioon erilaiset tarpeet niin nukkumisen, työskentelytapojen kuin ruokavalion suhteen.

Kulmakivenä yhdessä tekeminen ja tiimiytyminen

Saapumispäivänä, lauantaina, villoille tallusteli joukko iloisia, mutta hieman yölennon karstoittamia unisia silmäpareja. Matkatavaroiden ”droppaamisen” jälkeen suuntasimme yhdessä paikalliseen pizzeriaan taltuttamaan suurimman nälän. Vapaapäivää vietettiin pääasiassa Villoilla rentoutuen. Virallisesti OA julistettiin käynnistyneeksi lounaan jälkeen toimitusjohtajamme Tuomaksen tervetuliaispuheen kera.

Yhdessä sovitut rutiinit mahdollistivat tehokkaan työskentelyn. Yhteisen aamupalan jälkeen aloitimme työt omissa tiimeissämme. Osa työskenteli mieluummin sisätiloissa viileässä ilmastoinnissa ja osa uima-altaan äärellä auringon paisteen lämmittäessä ihoa (ja läppäriä).

Tauoilla haettiin lisää inspistä töihin uiden ja pelaten futista tai pingistä. Pingiksestä puheen ollen järjestimme myös Geniemin pingismestaruuskisat, jonka luonnollisesti voitti Tuomas.

Lounaalla keräännyimme yhteen kokkien loihtimien patojen ääreen. Iso sisäterassi täyttyi puheensorinasta ja naurusta.

Työpäivän päätyttyä siirryttiin Marbellan ostoskeskukseen shoppailemaan tuliaisia, rantakadun varrelle syömään ja Puerto Banuksen rannalle uimaan. Moni viihtyi myös villalla, sillä pingispöytä, iso viherkenttä, uima-altaat ja trampoliini tarjosivat kyllin tekemistä illaksi.

Mahtavat keittiömestarimme Julius ja Juha pitivät huolen, ettei nälkä päässyt yllättämään reissun aikana. Sängystä saimme nousta valmiiseen aamupalapöytään ja lounastauolla lompsimme toinen toistaan herkullisempien lounasantimien pariin. Kokeille oltiin annettu hieman haastetta, sillä joukkoon mahtui jos jonkinlaista ruokavaliota, mutta jokainen otettiin huomioon ruokia suunnitellessa. Hyvä kokit!

Hyvinvoivassa työyhteisössä kommunikoidaan avoimesti

Tiimityöskentelyn lisäksi OfficeAbroadilla käytiin palaute- ja tavoitekeskusteluita niiden kanssa, joita ei juurikaan toimistolla näy. Lisäksi kuultiin perinteinen business-puhe á la Tuomas, jossa hypättiin pintaa syvemmälle Geniemin tulevaisuuden näkymiin ja nykytilaan. Viimeisenä päivänä kukin tiimi esitteli koko porukalle työnsä tulokset.

Suomeen jääneille järjestettiin spessua tapahtumaa

Kaikki geniemläiset eivät valitettavasti lähteneet mukaan. Osa oli tullut Geniemille vasta matkan varaamisen jälkeen ja osa ei muista syistä päässyt lähtemään. Halusimme kuitenkin järjestää myös heille jotain spesiaalia. Sen lisäksi, että jokainen sai osallistua työskentelyyn myös Suomesta, Johanna järjesti Suomen tiimille lounaan ravintola Periscopessa Tampereen kattojen korkeuksissa.

Kuuntele, tue ja kannusta

Viimeinen ilta huipentui positiivisen palautteen open mic -illalliseen, jossa kukin sai antaa haluamalleen henkilölle tai tiimille positiivista palautetta. Tämä konsepti käynnistettiin viime vuoden OfficeAbroadilla, ja siitä syntyi nopeasti perinne, jota on toteutettu myös meidän pikkujouluissa.

OfficeAbroadin ei voi sanoa olevan valmis ennen kun palaute on kerätty. Kuten joka vuosi, sitä toivotaan saatavan jokaiselta osallistujalta, jotta voimme edelleen kehittää OfficeAbroadista meidän näköistämme. Palautteen avulla pidämme marraskuun aikana ”OA-retron”, jossa käymme läpi palautteet, palaamme viikkoon ja kertaamme mikä onnistui, missä on vielä kehittämisen varaa sekä mietimme jo hieman, miltä seuraava matka voisi näyttää.

Palautteista poimittua:

 • “Aikalailla 5/5 ihan miten sitä katsoo”
 • “Jälleen kerran syvälliset keskustelut ja matkakokemukset uusien ja vanhojen työkavereiden kanssa jäi syvälle muistiin ja varmasti vaikuttaa yhteisöllisyyden tunteeseen pitkälle tulevaisuuteen.”
 • “Työhön liittyvät uudistukset toimivat tänä vuonna todella hyvin ja tuntui, että saatiin eniten aikaiseksi verraten aiempiin vuosiin.”

Talvi tulee, mutta me olemme valmiita!

Akut on ladattu, tiimityöskentelyä ja työyhteisön toimivuutta hiottu. Tiimien projektit odottavat jatkokehitystä mm. tänään järjestettävänä DevFridayna, jolloin kokoonnumme taas koko poppoo yhteen. D-vitamiinivarastot ovat huipussaan ja olemme täynnä energiaa valmiina tulevaan talveen!