Teknologia

Tekoälyn hiilijalanjälki – Haastattelussa Googlen Sandra Calvo

Jenny Salmimäki

Istahdimme alas Googlen pilvipalveluinsinöörin Sandra Calvon kanssa juttelemaan AI:sta ja sen ympäristövaikutuksista.

Tekoäly on valloittanut maailmaa siitä lähtien, kun Chat GPT lanseerattiin julkiseen käyttöön. Jo sitä ennen yritykset ovat käyttäneet tekoälyä tuotteidensa ja toimintansa tehokkuuden parantamiseen.

Vähemmälle huomiolle ovat jääneet tekoälyn ympäristövaikutukset, jotka sen lisääntyvästä käytöstä syntyy. Jokainen tekoälylle annettu kehotus, tai prompti, vie energiaa ja sitä myöten aiheuttaa päästöjä. On esimerkiksi laskettu, että kuvan generoiminen tehokkaalla tekoälymallilla kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin älypuhelimen lataaminen täyteen (MIT tech Review). On myös arvioitu, että nykyinen tekoälyteknologia saattaa kuluttaa vuosittain yhtä paljon sähköä kuin Irlannin valtio kokonaisuudessaan (29,3 terawattituntia vuodessa, IEEE Spectrum).

Mikä siis avuksi?

Keskustelimme Sandra Calvon, Googlen pilvipalveluinsinöörin, kanssa siitä, mitä Google on tehnyt tekoälyn saralla ja kuinka he ovat taklanneet tekoälyn negatiivisia vaikutuksia niin ympäristöömme kuin ihmisiinkin.

Tekoälyn hiilijalanjälki kasvaa, kun sen käyttö ympäri maailmaa lisääntyy. Miten Google lähestyy tätä ongelmaa?

Google on tehnyt töitä kasvavan hiilijalanjäljen huomioimiseksi kaikessa mitä teemme. Vuonna 2007 Googlesta tuli ensimmäinen suuryritys, joka on kaikilta toiminnoiltaan hiilineutraali. Kymmenen vuotta sen jälkeen, vuonna 2017 meistä tuli ensimmäinen suuryritys, joka kattaa 100 % vuosittaisesta sähkönkulutuksestaan uusiutuvalla energialla. Samalla asetimme vuonna 2020 erittäin kunnianhimoisen tavoitteen olla täysin päästötön kaikissa toiminnoissamme vuoteen 2030 mennessä, vuoden jokaisena päivänä.

Hiilijalanjäljen huomioon ottaminen alkaa datakeskusten tehokkuudesta. Käytämme tekoälyä ennustamaan energiankulutusta optimoidaksemme laskentatehon käyttöä, mikä vähentää energiankulutusta.

Suurin osa datakeskuksistamme käyttää myös vain uusiutuvaa energiaa, johon Google sijoittaa hyvin voimakkaasti. Esimerkiksi Googlen datakeskus Haminassa on tällä hetkellä Euroopan vihrein. Se käyttää 97 %:sesti uusiutuvaa energiaa, joka tulee Haminan tuulivoimalasta.

“Emme usko, että yksi malli pystyy tekemään kaiken – ja suurempi ei ole aina parempi.”

Joka kerta kun joku tekee haun tai käyttää tuotettamme, se kuluttaa sähköä ja laskentatehoa jossakin datakeskuksessamme ympäri maailmaa.

Lähestymistapamme, joka on vaikuttanut ja tulee jatkossakin vaikuttamaan kestävyyteen, on se, ettemme usko, että yksi malli pystyy tekemään kaiken, ja että suurempi ei ole aina parempi.

Jos tarvitsemme sovellusta auttamaan lapsia navigoimaan kouluun, ei ole tarvetta käyttää suurinta malliamme, jossa käytetään valtavasti laskentatehoa ja kapasiteettia yksinkertaisen kyselyn esittämiseen. Tämä vaikuttaa kustannuksiin ja myös kestävyyteen.

Google myös osallistuu aktiivisesti ja tekee yhteistyötä päätöksentekijöiden kanssa keskustellakseen tekoälyn ympäristövaikutuksista ja kestävyydestä, sekä siitä, miten näihin ongelmiin voidaan rakentaa ratkaisuja.

Kaiken kaikkiaan olemme erittäin sitoutuneita vähentämään hiilidioksidipäästöjä kaikessa mitä teemme, ja vaikuttamaan sääntelyyn varmistaaksemme, että tekoälyn tulevaisuus on myös kestävä.

Millaisena näet tekoälyn roolin kestävämmän maailman edistämisessä ja ilmastonmuutoksen hillitsemisessä? Löytyykö jo konkreettisia esimerkkejä tällaisista ratkaisuista?

On totta, että tekoäly on tehokas työkalu, ja sitä voidaan käyttää myös ilmastonmuutoksen torjumiseen. Ja se tekee sitä jo nyt.
Yhtenä esimerkkinä maatalous, jossa meillä on asiakkaita, jotka analysoivat viljelykasveihin liittyvää dataa optimoidakseen lannoitteiden, tuholaistorjunnan ja veden käyttöä.

Meillä on myös paikkatietoa Google Cloud Earth Enginessä – se on analytiikka-alusta, joka sisältää geospatiaalisia kuvia kaikkialta maailmasta. Tätä tietoa on käytetty jo jonkin aikaa ratkaisemaan ilmastonmuutokseen, metsäkatoon, terveysaiheisiin liittyviä ongelmia – ja esimerkiksi ennustamaan tauteja levittävien hyttysten määrää.

Yhdysvaltain metsäpalvelu käyttää myös Earth Engineä seuratakseen maastopalojen liikkeitä. Järjestö nimeltä Climate Engine taas käyttää Earth Engineä kerätäkseen ja käsitelläkseen paikkatietoa, ja tarjoaa sen pohjalta julkiselle sektorille ja eri organisaatioille havaintoja ilmastonmuutoksesta. Yhdistämällä näitä tietoja he voivat antaa reaaliaikaista dataa tulvien tai maastopalojen vaikutuksista ennakoivasti, katastrofien aikana ja niiden jälkeen.

Mitä muita eettisiä kysymyksiä liittyy tekoälyn kehittämiseen, ja miten Google on varautunut niihin?

Google on tehnyt tekoälyä jo vuosia, joten asia ei ole meille uusi. Aloimme työstämään ensimmäisiä mallejamme yli kymmenen vuotta sitten, ja missionamme on aina ollut rakentaa tekoäly, joka on hyödyllinen kaikille.

Otamme vastuullisen tekoälyn ja sen eettiset aspektit erittäin vakavasti, ja vuonna 2018 julkaisimme AI-periaatteemme.

On aiheita, joita Google ei koskaan tule edistämään tekoälyn avulla. Tällaisia ovat esimerkiksi teknologiat, jotka todennäköisesti aiheuttavat kokonaisvaltaista vahinkoa, kuten valvonta, aseet tai muut teknologiat, joissa ihmiset voivat loukkaantua tai joiden tarkoitus on ihmisoikeuksien vastainen. Tästä ei ole kysymystäkään Googlella.

Samaan aikaan nämä eivät ole staattisia, vaan muuttuvat koko ajan. Kun kokemuksemme tässä kentässä karttuu, lista kehittyy sen mukana. 

Sandra Calvo Googlen pääkonttorin ulkopuolella

Jos tarkastelemme tekoälyn eettistä kehitystä, ja asioita, joita teemme sen hyväksi, olemme hyvin tietoisia siitä, minkälaista dataa käytämme malliemme kouluttamiseen. Teemme paljon auditointia ja tarkistamme oikeudenmukaisuuden toteutumisen kaikessa mitä teemme ennakkoluulojen ja syrjinnän torjumiseksi.

Myös läpinäkyvyys ja selitettävyys ovat avainasemassa, eli miten voimme tehdä tekoälystä läpinäkyvän, jotta ihmiset todella tietävät, minkä datan ja ehtojen perusteella tekoäly tekee päätöksiä.

Yksityisyyden ja tietoturvan kannalta meidän on annettava käyttäjille pääsy heidän dataansa ja suojattava, ettei kukaan pääse luvatta käsiksi heidän tietoihinsa palveluidemme kautta.

Sisällytämme vastuumme ja periaatteemme jokaiseen työkaluumme, mutta käyttäjät eivät aina näe sitä. Olemme rakentaneet tukea turvallisille malleille, jotka tunnistavat arkaluontoisen sisällön. Joten, jos sinulla on chatbot, joka on luotu teknologiallamme, ja se tunnistaa, että käyttäjä käyttää väkivaltaista tai toksista kieltä, chatbot saattaa olla vastaamatta, liputtaa keskustelun taustajärjestelmässä ja lähettää tästä botin luojalle ilmoituksen.

Kuvien generoinnissa, jos käyttäjä yrittää generoida teknologiallamme kuvan henkilöstä, joka tekee rikoksen, tekoälymalli antaa käyttäjälle virheilmoituksen eikä generoi kuvaa.

Haluamme todella rohkaista ihmisiä käyttämään tekoälyä, mutta tekemään sen vastuullisesti.

 

Sandra Calvo on Googlen pilvi-insinööri. Opiskeli sähkötekniikkaa ja aloitti uransa energiaverkkoautomaatioteollisuudessa. Rakastaa IoT:tä ja tekoälyä. Rakensi sovelluksen, jotta ei koskaan myöhästy bussista. Osa Mimmit koodaa -yhteisöä.