Verkkopalvelu, joka tekee luovuttamisesta helpompaa

Koko Suomen verihuollosta huolehtivan Veripalvelun sivusto palvelee nyt paremmin verenluovutuksen päähenkilöä – eli luovuttajaa. Uudistuksen myötä akuutista veren tarpeesta, kriisitilanteista ja luovutuspaikoista on nyt helpompi viestiä.

Mikä on Veripalvelun tärkein tehtävä? Vastata siitä, että kaikki potilaat saavat tarvitsemansa verivalmisteet. Siksi Veripalvelun sivuston pitää puhutella yksittäistä verenluovutusta harkitsevaa ihmistä, tarjota ajankohtaista tietoa veren tarpeesta sekä kertoa, kuka voi luovuttaa ja miten se onnistuu.

“Veripalvelu vastaa keskitetysti koko Suomen verivalmistehuollosta sekä normaali- että poikkeustilanteissa.”, toteavat Veripalvelun kehityspäällikkö Kristiina Hietanen sekä markkinoinnin asiantuntija Hille Nylander. “Lisäksi vastaamme mm. kantasolusiirteiden välittämisestä, elin- ja kantasolusiirtojen kudostyypityksistä sekä eräistä vereen liittyvistä laboratoriotutkimuksista.”

Veripalvelun Sharepointilla toteutettu vanha sivusto ei enää vastannut nykyisiä tarpeita. Sivusto haluttiin modernisoida sekä toiminnallisuuksiltaan että käyttökokemukseltaan, ja eri sisältöosioita haluttiin hallita samasta järjestelmästä. Veripalvelulla on myös paljon sisällöntuottajia, joiden käyttäjäroolitus kaipasi selkeytystä.

​​“Verkkosivustomme uusittiin täysin. Aiemmin käyttämämme sivusto ei mahdollistanut asiakaspolkuja ja toiminnallisuuksia, joita tarvitsemme palvellaksemme asiakkaita mahdollisimman hyvin. Tavoitteena oli saada käyttöön käyttäjäystävälliset ja selkeät sivut, joilta asiakas löytää tarvitsemansa tiedon vaivattomasti eivätkä asiakkaan käyttämät polut katkea kesken kaiken.”, Kristiina ja Hille kertaavat.

Sivustouudistus alkoi vaatimusmäärittelyllä asiakkaan kanssa työpajassa, ja tekeminen eteni sprinttimallilla. Toteutimme Veripalvelulle WordPress-sivuston, jolla taklasimme ongelmat ja kokosimme eri palaset asiakkaan hallittavaksi yhteen järjestelmään.

“Toimintakenttämme ja kohderyhmämme on moninainen ja meidän pitää pystyä viestimään selkeästi ja ajantasaisesti sekä verenluovuttajille että muille sidosryhmille.”

Kristiina Hietanen, kehityspäällikkö, Veripalvelu

Miten Veripalvelu hyötyi uudistuksesta?

  • Yhteiskunnallisesti tärkeä palvelu uudistui käyttäjäystävällisemmäksi
  • Veripalvelun henkilöstö voi nyt hallita kaikkia sivuston sisältöosioita samasta järjestelmästä
  • Sivusto on suunnattu sisällöllisesti ja visuaalisesti luovuttajalle
  • Ajankohtainen veren tarve on helposti päivitettävissä ja jaettavissa
  • Asiakas voi hakea lähintä luovutuspaikkaa oman sijaintinsa perusteella

Veren tarve aina ajan tasalla

Yhtä veriryhmää saatetaan tarvita enemmän kuin toista. Miten veren tarpeesta viestitään selkeästi?

Visuaalisin keinoin. Kun Veripalvelun henkilöstö päivittää veritilanteen WordPressissä olevaan tietokantaan, veritilannebarometri näyttää ajankohtaisen veren tarpeen havainnollisina veripisaroina.

Kävijä voi halutessaan jakaa veritilannekuvan someen tai ladata sen omalle laitteelleen. Jaettavaa kuvaa ei ole valmiina, vaan veritilannebarometri käy poimimassa tuoreet veritiedot ja luo kuvan dynaamisesti.

Ajantasaisen veritilanteen lisäksi sivustolle voidaan myös tuoda nopeasti tietoa äkillisistä kriisitilanteista ja ihmishenkiä pelastavasta veren tarpeesta.

Luovutuspaikka oman sijainnin läheltä

Missä ja miten verta voi luovuttaa? Moni luovuttaa eri paikkakunnilla järjestettävissä verenluovutustilaisuuksissa. Luovutuspaikkahaun piti siis perustua asiakkaan fyysiseen sijaintiin.

Toteutimme RediPress-hakumoottoria hyödyntävän luovutuspaikkahaun, jossa asiakas voi hakea haluamaansa sijaintia, paikkakuntaa tai lähintä luovutuspaikkaa. Jos asiakas hyväksyy sijaintinsa paikannuksen, luovutuspaikkahaku näyttää lähimmän luovutuspaikan asiakkaan sijainnin koordinaattien mukaan.

Esimerkiksi “Tampere”-haku Nominatim-rajapintaan palauttaa hakijalle Tampereen koordinaatit. Olemme tehneet vastaavan hakutoiminnon aiemmin A-Katsastukselle, jolle asiakkaan sijainti oli myös avaintekijä.

Miten meni omasta mielestä?

Meitä hionilaisia hemmoteltiin, koska Veripalvelun väki oli koko matkan aktiivisesti ja jämptisti mukana projektissa.

”Asiakas oli täysillä mukana ja otti haltuun oman osuutensa, koska sisältöjä oli paljon. Oli yhtä lailla heidän ansiotaan, että saimme sivuston aikataulussa valmiiksi”, vastaava kehittäjä Ville Löytynoja kiittelee.

Olemme saaneet Veripalvelulta erinomaista palautetta helposti muokattavista sisällöistä. Sivuston käyttäjäystävällisyys ei kuitenkaan palvele vain Veripalvelun henkilöstöä – vaan meitä kaikkia. Koko Suomen verivalmistehuollosta vastaavan toimijan palvelun on tärkeää olla ajan tasalla. Nyt uudelle sivustolle voidaan tuoda nopeasti tietoa esimerkiksi äkillisistä kriisitilanteista ja ihmishenkiä pelastavasta veren tarpeesta.

“Projekti onnistui sekä meidän veripalvelulaisten, että palautteen perusteella myös asiakkaiden mielestä hienosti. Saavutimme kaikki asetetut tavoitteet, kiitos Hionin sitoutuneen ja osaavan projektitiimin! Sujuvalla yhteistyöllä ja ripeällä etenemisellä pysyimme koko ajan suunnitellussa aikataulussa.”

-Kristiina Hietanen, kehityspäällikkö, Veripalvelu

“Uudistetun palvelun myötä verenluovuttajien on mm. entistä helpompi löytää itselleen sopiva luovutuspaikka ja -aika sekä osallistua verenluovutuksen puolesta puhumiseen mm. jakamalla ajantasaista veritilannetta sosiaalisen median verkostolleen. Hionilla oli hieno, konsultatiivinen ote koko projektin ajan. Sujuva kommunikaatio ja Hionin projektitiimin kehitysehdotukset olivat merkittävä seikka projektin onnistumisessa”, summaavat Kristiina ja Hille.

Teillekin uusi verkkopalvelu?

Laita meille viestiä niin selvitetään millainen ratkaisu sopisi parhaiten teille!

"*" näyttää pakolliset kentät

Tietosuojaseloste*