Martat-mobiilisovelluksella arki haltuun

Martat-sovellus toi 120-vuotiaan Marttaliiton kertarysäyksellä digiaikaan. Suosion niin nuorten kuin vanhemmankin ikäpolven keskuudessa saavuttanut maksuton mobiilisovellus tuo Marttojen parhaat ruokaohjeet sekä rakastetuimmat kodin, keittiön ja puutarhan neuvot kätevästi puhelimeen. Sovelluksen käyttäjät voivat jakaa onnistumisen ilon ja arjen pulmat muiden marttailuun hurahtaneiden kanssa.

Lähtökohta: digiloikka loi tarpeen mobiilisovellukselle

Vuonna 1899 perustetulla Marttaliitolla on yli 120 vuoden kokemus sisällöntuotannosta – ruokaohjeet ja vinkit parempaan arkeen ovat olleet osa Marttojen toimintaa alkutaipaleelta alkaen. Marttaliitto tunnetaan tänäkin päivänä oivista neuvoistaan ja vinkeistään, ja Marttojen tuottama sisältö herättää kiinnostusta edelleen. Sisältöteemat ovat pysyneet koko ajan samoina: marjastus, sienestys, säilöntä, korjausompelu, hyötykasviviljely sekä puutarha ovat kaikki edelleen yhtä ajankohtaisia ja kiinnostusta herättäviä aiheita.

Nykypäivänä Marttojen verkkosivuilla on liki 16 miljoonaa sivukatselua vuodessa. Eri-ikäiset ja ympäri Suomea asuvat ihmiset etsivät martat.fi-sivuilta vastauksia arjen kysymyksiin. Vaikka sivustolla on liikennettä runsaasti, niin haasteeksi on muodostunut se, että sivukävijät konvertoituvat huonosti: sivuille tullaan ja lähdetään pois.

Tähän haluttiin muutos, ja Marttaliitto käynnisti alkuvuodesta 2021 laajat kehittämishankkeet, joiden tavoitteena on parantaa asiakaskokemusta sekä tarjota entistäkin laajemmin ja monipuolisemmin sisältöjä kaikille marttailusta kiinnostuneille. Marttaliitto on Suomen luotetuin neuvontajärjestö ja liitossa pohdittiin, miten parhaiten saisi tarjottua apua ja vastauksia arjen kysymyksiin silloin, kun sitä eniten tarvitaan – suosikkisisältöä on niin paljon. Villasukan kutominen, tomaatin ja chilin kasvattaminen, uunin puhdistaminen, purkkatahran poisto ja isoäidin siivousvinkit ovat suosikkeja, mutta miten ne löytää oikeassa hetkessä? Ja miten omassa arjessa ekologiset kestävän arjen sisällöt voisivat olla enemmän läsnä? Yhdeksi tavoitteeksi Marttojen jättimäiselle digiloikalle asetettiinkin se, että vispipuuroreseptin lisäksi sivuilla vierailijat tutustuisivat myös muihin sisältöihin sekä marttamaiseen arkeen. Haluttiin siis saada aikaan tiiviimpää vuorovaikutusta kävijöiden kanssa.

Tästä konkreettisesta tarpeesta syntyi ratkaisu: helppokäyttöinen mobiilisovellus. Marttaliitto haluaa tarjota luotettavia neuvoja jokaisen arkeen – myös uusille kohderyhmille, jotka voidaan tavoittaa mobiilisovelluksen avulla. Marttaliitto päätti viedä rakastetuimmat sisältönsä eli kodin, puutarhan ja keittiön neuvot, mobiilisovellukseen.

Kuvituskuva, jossa mallinnus Marttojen mobiilisovelluksesta

Hyvä arki kuuluu kaikille. Tämä on Marttaliiton motto, ja juuri sitä haluamme toimintamme digitalisoinnilla ihmisille tarjota. Meille on järjestönä tärkeää, että olemme kiinni tässä ajassa ja pystymme palvelemaan kaikkia kansalaisia paremmin.

Marianne Heikkilä, pääsihteeri, Marttaliitto

Strategia

Marttaliitto halusi toteuttaa helppokäyttöisen, maksuttoman ja osallistavan mobiilisovelluksen. Tämä istuu myös Marttaliiton digistrategiaan, jossa painotetaan sitä, että vuorovaikutusta ja osallistamista Marttojen sisällön pariin halutaan lisätä. Erityisesti haluttiin tavoittaa nuoret aikuiset ja saada heidät mukaan marttamaiseen arkeen.

Mobiilisovellus tarjoaa räätälöityä ja käyttäjänsä mielenkiinnon mukaista sisältöä. Sovellus on henkilökohtainen ja jokaiselle käyttäjälle omanlainen. Martat-sovelluksesta voi muokata itselleen sopivan kertomalla sovellukselle omat kiinnostuksen kohteet. Näin saa puhelimeensa juuri itseä kiinnostavat sisällöt ja arkea hyödyttävät muistutukset. Henkilökohtaisuus ja yhteisöllisyys erottavat sovelluksen verkkosivuista. Digitalisoitumisella Marttaliitto pyrkii parantamaan palvelujaan ja olemaan läsnä siellä, missä kestävän arjen ystävätkin ovat – visiona on parantaa kaikkien suomalaisten arkea.

Martat-sovelluksen suunnittelun lähtökohdat ja tärkeimmät tavoitteet

 • helppokäyttöisyys – mahdollisimman selkeä ja yksinkertainen sovellus
 • sovelluksella on iloinen, värikäs ja marttamainen ilme
 • olla enemmän läsnä nuorten aikuisten arjessa
 • saada marttamaiset teot osaksi suomalaisten arkea

Vispipuuroa ja villasukkia – hyvästä arjesta parempi maailma

Martat-sovelluksen haluttiin konkretisoivan Marttaliiton Hyvästä arjesta parempi maailma -mottoa: haluttiin, että sovellus tekee tavallisesta arjesta paremman ja kannustaa kivalla tavalla kestävän arjen tekoihin. Nuoret ovat tänä päivänäkin edelleen kiinnostuneita isoäidin siivousvinkeistä, kuten etikalla tai soodalla siivoamisesta. Sovelluksen avulla Martat voi kohdata vielä enemmän ihmisiä ja saada marttailua arkeen viemällä siivousvinkit ja hyötypuutarhan hoito-ohjeet jokaisen taskuun. Sovelluksesta saa tilata itselleen muistutuksia arkiaskareista, joten pakastimen sulatus tai kahvinkeittimen puhdistus eivät jää vain ajatuksen tasolle. Sovelluksen avulla autetaan ryhtymään tuumasta toimeen – siis jalkautetaan kestävän arjen vinkit osaksi arkipäivää.

Kuvituskuva, jossa mallinnus Marttojen mobiilisovelluksesta

Martat-sovellus on ainutlaatuinen

Tämänkaltaista suomalaista sovellusta, joka yhdistää ruokaohjeet kodinhoidon sisältöihin, ei ole muita olemassa. Samalla kun valmistaa uuniruokaa, voi katsoa ohjeet uunin puhdistukseen. Jos etsii kalakeiton reseptiä, ehkä haluaa samalla kurkata ohjeet kalan käsittelyyn? Martat-sovelluksen lähtökohtana oli luoda kestävän arjen kokonaispaketti, joka kehittyy yhdessä käyttäjien mukana.

Marttojen ruokaohjeet eroavat muiden ruokasovellusten ja reseptipankkien ohjeistuksista siinä, että Marttojen ruokaohjeet ovat taatusti arkeen sopivia, helppoja, nopeita, terveellisiä ja edullisia. Ainesosaluettelo on lyhyt; tarvittavat ainesosat löytää helposti lähikaupasta ja hävikki minimoidaan.

Martat ovat mestareita kotimaisten raaka-aineiden hyödyntämisessä, ja satokauden antimien hyödyntäminen on ruokaneuvonnan ytimessä. Sesongin ruokaohjeista onkin tullut nopeassa ajassa käyttäjien suosikkisisältö. Ruoka-ohjeiden lisäksi sovelluksesta saa tietoa siitä, miten vaikkapa sitruunaa hyödynnetään siivouksessa ja miten siemenistä kasvatetaan huonekasveja.

Ainutlaatuinen on myös mahdollisuus tallentaa oma ruokaohje sovellukseen. Oman ruoka-ohjeen saa lisättyä tekstinä, kuvana tai linkkinä, joten kaikki ruutukaappaukset, valokuvat printtilehdistä ja linkit suosikkiresepteihin saa nyt koottua helposti samaan paikkaan. Omista kokkauskokeiluista on ihana liittää oma kuva reseptin kylkeen. Kun nyt tallentaa joulun suosikkijälkkärin reseptin sovellukseen, ei tarvitse ensi jouluna miettiä, mikä se paras resepti olikaan. Sovelluksesta löytyy valmiit Marttojen ruokalistat, joita voi helposti muokata mieleisekseen korvaamalla vaihtoehtoja omilla suosikeilla. Käyttäjä voi luoda vaikka kokonaan oman ruokalistan, joka kulkee aina kätevästi mukana. Suunnitelmallisuus vähentää hävikkiä, siksi hyvät suunnittelutyökalut tuotiin sovellukseen.

Martat-sovellus haluaa mullistaa kodinhoidon. Uniikkina sisältönä päätettiin luoda kodinhoidon muistutukset -toiminto. Toiminnon avulla käyttäjä voi tilata muistutuksia arkiaskareista, kuten lakanoiden vaihdosta tai kukkien kastelusta. Martoilla on suositustiheys, mutta käyttäjä itse määrittää ajankohdan eli haluaako muistutuksen esimerkiksi kerran viikossa torstaisin vai kerran kuussa lauantaina. Martat-sovellus siis muistaa puolestasi!

Kuvituskuva, jossa mallinnus Marttojen mobiilisovelluksesta

Sovelluksen toteutus

Martat-sovellus on helppokäyttöinen React Nativella toteutettu sovellus iOS:lle ja Androidille. Sovelluksessa sisällöt ovat personoitavissa käyttäjän omien mieltymysten mukaan oikopolkujen ja suodatuksen avulla.

Sovellus kehitettiin tiiviissä yhteistyössä käyttäjien kanssa. Testiryhmään kuului eri-ikäisiä marttoja ja ei-marttoja eri puolilta Suomea ja heiltä kerättiin arvokasta palautetta kahdesta eri versiosta ennen julkaisua.

Pääsisällöt

 • Marttojen verkkosivuilta tuodut ruokaohjeet, rakastetuimmat kodin vinkit sekä kestävän arjen asiaa sieniretkistä hyötykasvien viljelyyn
 • Ohjeet arkiaskareisiin ja muistutusten tilaus 
 • Marttayhteisö: keskustelua kysy- ja vastaa -hengessä eri aihealueissa
 • Marttavihko, johon voi säilöä suosikkisisältönsä Marttojen ruokaohjeista ja vinkeistä, luoda omia ruokalistoja sekä tehdä ruokaohjeita talteen omaan käyttöön
 • Kodin juhlapaketti: joulu, pääsiäinen, kevään juhlat: joulun kukkaideat, ideoita pehmeiksi paketeiksi, kattausvinkit, leivontaohjeet, yms

Käyttäjän huomiointi

Vuorovaikutusta ja osallistumista on Martat-sovelluksessa pyritty kasvattamaan siten, että ruokaohjeet, vinkit ja yhteisö keskusteluketjut ovat jaettavissa ja kommentoitavissa. Omat tiedot ja tarjolla olevat sovelluksen käyttäjille suunnatut edut on nähtävissä oman profiilin kautta.

Sovelluksen ylläpidosta

Hallintakäyttöliittymästä voi luoda uusia vinkkejä ja muistutuksia, vaihtaa etusivun asetuksia, tehdä nopeita kyselyitä ja lähettää ajankohtaisia viestejä käyttäjille.

Integraatiot

 • Salesforce-CRM:n kirjautumis-/rekisteröitymislomake ja omien tietojen päivitys, kommunikointi sovelluksen kanssa
 • WordPress-rajapinta Marttojen verkkosivujen ja sovelluksen välillä ruokaohjeiden tuomiseksi sovellukseen
 • Firebasen käyttöönotto analytiikkaan, sisällön jakamiseen ja push-viestien lähetykseen
 • Firebase laajasti käytössä myös laadunvarmistuksessa: kaatumisraportit, suorituskyvyn monitorointi, testiversioiden jakelu

Laajennettavissa ketterästi – sovelluksen jatkokehityksessä tulossa

 • Jäsenkortti
 • Marttojen rakastetuimmat käsityöohjeet
 • Tapahtumakalenteri, josta voi suoraan ilmoittautua vaikkapa kokkauskurssille
 • Kuvan lisääminen keskusteluun
 • Mahdollisuus tutustua Martta-yhdistyksiin

Teillekin mobiilisovellus?

Ota yhteyttä myyntiin niin laitetaan pyörät pyörimään!

"*" näyttää pakolliset kentät

Tietosuojaseloste*